U bent hier: Home › Vereniging › Historie

Historie

Er werd vanaf ca. 1890 al druk getennist op de grasbaan van het Oranje Hotel, gelegen aan de zeekant. De diplomaten die die baan frequenteerden, drongen aan op de oprichting van een club. Zo werd op 25 april 1899 de tennisafdeling, Oranje Tennis Club (OTC) toegevoegd aan de Oranje Golf Club en werd het de Oranje Golf Tennis Club. Er in die tijd nog een club met een soortgelijke naam. In Amerika was de Orange Tennis club een toonaangevende vereniging, die in 1881 behoorde tot een van de " founding members"  van de Amerikaanse Tennis Bond. Wat betreft ons land behoort OTC tot het illustere gezelschap van de "oudjes"  binnen de eveneens in 1899 opgerichte K.N.L.T.B. en neemt alleen daarom al als vereniging een bijzondere plaats in op tennisgebied. 

 

“Omdat de latere Koning Willem I voor het eerst sinds Napoleontische tijd voet aan wal zette in Scheveningen, is die speciale band tussen de badplaats en het Koningshuis altijd behouden gebleven. Het betrof dan ook geen toeval dat de Orange Golf Club op 25 april 1899 werd opgericht in de Scheveningse duinen.” Zo begint het artikel over OTC in het blad Tennis, april 2014 ter ere van het 115 jarig bestaan van OTC. 

Het clubhuis in de duinen

Het verenigingsleven speelde zich eerst af in de duinen van Scheveningen. Het voormalige Oranje Hotel, dat in de tweede wereldoorlog door een bominslag werd vernietigd, stelde aanvankelijk kleedruimtes te beschikking. In 1902 werd een eigen clubhuis gebouwd. De eerste tennisbaan was een feit in 1905, golf werd gestopt in 1909.

De uiteindelijke naam Oranje Tennis Club dateert van 22 februari 1922. Na 40 jaar eindigde het Scheveningse bestaan van OTC vanwege de aanleg van een verkeersweg dwars over het terrein en werd in 1939 op feestelijke wijze het huidige park betrokken aan de Van Zaeckstraat.

De Tennisvereniging OTC heeft, nu met 9 banen in het Benoordenhout, inmiddels een rijke geschiedenis. In 2014 werd het 115-jarig bestaan gevierd met een groot scala aan Lustrum-activiteiten. 

  De vereniging leeft en zal dat blijven doen. Als tennisvereniging is OTC tot in de verre omtrek een begrip en bekend om zijn gezelligheid. Momenteel zijn er zo'n 830 leden. Er wordt in de breedte goed tennis gespeeld en diverse leden hebben in het verleden een hoog nationaal niveau bereikt. De jeugd krijgt ruime aandacht van de trainers, die hun handen vol hebben aan het begeleiden van alle jonge talenten. Verder is de vereniging met een groot aantal teams volop actief in de competitie. 

Het evenementen-programma van OTC kent altijd vele hoogtepunten!
Fameus is bijv. de "Onderlinge", die elk jaar gedurende twee weken plaatsvindt tegelijk met Wimbledon. Maar ook de jaarlijkse trip naar Engeland mag zich altijd in een grote belangstelling verheugen. OTC heeft verder een aantrekkelijk Open Tournooi, dat gehouden in juni of juli. Van alle activiteiten wordt uitgebreid verslag gedaan via de digitale nieuwsbrief.

Het bijzondere van OTC is moeilijk in woorden te vatten. Naast de rijke historie trekt de speciale sfeer velen aan. Het aparte karakter van het clubhuis en de mooie ligging van het park spelen daarbij een belangrijke rol. Op het zonnige terras is het voor de leden goed toeven, met een drankje of een prima maaltijd. Kortom, in alle opzichten een vereniging om met plezier te tennissen. Wilt U meer informatie, klik dan op het onderwerp van Uw keuze.

OTC door de jaren heen

 

 


Ogenblik a.u.b. ...